Cara – Cara Mengatasi Susah Tidur Malam – Imsonia

Jam di dinding menunjukkan tepat jam 3 pagi. Mata masih segar terbuntang luas memandang siling bilik tidur. Denyutan jantung terasa laju berdetak memikirkan esok pagi masih perlu bangun awal untuk bekerja. Kotak fikiran pula ligat memutarkan hal-hal yang berlaku siang tadi dan masalah yang bakal di hadapi keesokan harinya. Inilah yang dikatakan imsonia atau susah tidur malam.

“Haih, bila aku nak tidur ni,” keluhan berat dilepaskan. 

imsonia susah tidur malam

Mungkin keluhan ini tampak biasa dalam kalangan orang dewasa yang sibuk bekerja, atau pelajar universiti yang sudah terbiasa masuk tidur tatkala matahari mula menjelmakan sinarnya selepas Subuh, bahkan mungkin biasa bagi surirumah yang masih baru menimang anak kecil. Pendek kata, situasi di atas kedengaran normal bagi seseorang yang mempunyai masalah sukar tidur malam.Adakah golongan-golongan ini boleh dikategorikan sebagai penghidap insomnia? Untuk maklumat lengkap apa itu imsonia boleh rujuk artikel dari webmd.com.

Apakah Tanda-Tanda Imsonia?

Anda boleh mengesan sama ada anda mengalami simptom insomnia jika anda;

  • menghadapi kesukaran untuk tidur pada waktu malam,
  • sering terjaga pada tengah malam dan sukar untuk kembali tidur,
  • bangun tidur terlalu awal, atau
  • tidur malam yang tidak nyenyak.

Corak waktu tidur yang sebegini akan menyebabkan anda keletihan, tidak bersemangat, kesukaran memberi tumpuan terhadap sesuatu, perubahan emosi dan penurunan prestasi di tempat kerja/sekolah.

Jika kondisi berlarutan, ia boleh menjemput penyakit-penyakit kronik lain seperti  masalah imunisasi, masalah memori, lambat memberi reaksi terhadap sesuatu  dan kemurungan.  Jika anda fikir anda tergolong dalam kalangan penghidap insomnia ini, maka anda perlu terus membaca artikel ini.

Cara – Cara Mengatasi Susah Tidur Malam Atau Imsonia

1. Elak teknologi gajet di tempat tidur

Gadget di Tempat Tidur

Tidak dinafikan, gajet memang memainkan peranan yang penting dalam perhubungan masa kini. Namun begitu, penting juga untuk pengguna teknologi gajet ini tahu akan had limit penggunaannya.

Elakkan membuka gajet sebelum tidur. Jika anda perlu memeriksa mesej whatsapp, suapan berita terbaru di facebook, atau sekadar bermain permainan online, lakukan sebelum anda bersiap-siap untuk masuk tidur.Beberapa kajian kecil telah membuktikan dedahan cahaya daripada televisyen atau telefon pintar sebelum tidur boleh memberi kesan terhadap tahap serotonin dalam badan, seterusnya melengahkan masa tidur anda. Dalam jangka masa panjang, ia akan mempengaruhi corak tidur anda.

2. Atur jadual tidur anda

Jadual Tidur

Cuba untuk lelap dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Tetapkan penggera jam telefon pintar anda pada waktu yang sama pada setiap pagi walaupun pada hujung minggu. Ini akan membantu menetapkan corak tidur anda.

Kurangkan tidur pada waktu siang bagi mengelakkan susah tidur malam. Anda akan lebih mudah tertidur jika anda berasa letih. Elakkan tidur terlalu awal untuk mengelakkan anda terjaga daripada tidur pada waktu tengah malam. Tidur terlalu banyak atau terlalu sedikit akan mengganggu kitaran tidur pada malam berikutnya.

3. Sediakan persekitaran yang selesa

Persekitaran Tempat Tidur

Persekitaran yang kondusif boleh membantu meningkatkan kualiti tidur anda. Sentiasa pastikan bilik tidur anda bersih dan tukar cadar secara berkala. Tahukah anda pilihan warna bilik/ warna cadar tertentu dapat membantu anda tidur nyenyak?

Terdapat beberapa kajian menyatakan warna-warna seperti biru, hijau dan kuning dapat memberi kesan menenangkan, merendahkan kadar denyutan jantung dan membantu untuk meningkatkan kualiti tidur.

Tips: Jauhi warna dinding bilik tidur / warna cadar yang berwarna ungu kerana warna ini akan menggalakkan kreativiti otak anda untuk berfikir.

Tetapkan tahap cahaya seminimum mungkin, suhu yang selesa serta elakkan persekitaran bunyi yang bising.

4. Amalkan rutin harian yang sihat

Gaya Hidup Sihat

Mengamalkan gaya hidup sihat bukan sahaja dapat memberi manfaat terhadap kesihatan, malah dapat memberi impak positif kepada kualiti kitaran tidur anda. Makan hidangan anda mengikut jadual. Elak hidangan berat dan minuman berkaffein sekurang-kurangnya 2 jam sebelum waktu tidur.

Namun begitu, anda tidak seharusnya masuk tidur dalam keadaan lapar. Minum susu setengah jam sebelum masuk tidur seandainya anda terlalu lapar. Susu mempunyai sejenis asid amino yang dikenali sebagai Trytophan, yang dapat membantu anda melelapkan mata.Minum air putih memang sangat bagus untuk tubuh badan supaya anda kekal terhidrat sepanjang hari, tetapi seboleh-bolehnya kurangkan minum air putih terlalu banyak sebelum tidur. Ia akan membuatkan anda akan kerap terbangun pada waktu tengah malam untuk ke tandas.

Anda tentu tidak mahu tidur anda terganggu kan? Jangan risau, anda boleh memperbanyakkan minum air putih pada waktu siang hari.

Jangan lupa juga untuk mempersiapkan diri untuk tidur. Amalan dalam Islam menggalakkan umatnya untuk bersuci sebelum masuk tidur. Ambil wudhuk dan bersugi/menggosok gigi membantu anda tidur dalam keadaan yang selesa.

5. Tetapkan jam biologi anda

Jam Biologi

Tips yang kelima adalah khusus untuk pekerja yang terpaksa bekerja syif seperti pekerja kilang, pemandu bas, pekerja beruniform dan sebagainya. Anda yang bekerja dalam kitaran syif siang dan malam akan mengalami gangguan tidur pada awalnya kerana jam biologi badan manusia ditetapkan untuk berehat pada waktu malam.

Jangan risau. Tidak menjadi masalah jika anda dapat menetapkan kuantiti dan kualiti tidur anda tanpa mengambil kira pada waktu mana anda tidur. Minimumkan gangguan luar jika anda tidur pada waktu siang. Anda masih boleh amalkan tips-tips mengatasi susah tidur malam di atas pada waktu yang berbeza. Pastikan anda mengamalkan gaya hidup sihat dan kekal terhidrat.

6. Jumpa pakar

Jumpa Pakar

Jika masalah insomnia anda berpunca daripada ubat-ubatan, masalah fisiologi atau psikologi dan penyakit kronik, anda perlu mendapatkan nasihat daripada pakar perubatan yang sepatutnya.

Setiap manusia dewasa dikatakan memerlukan purata jam tidur 6-8 jam. Namun begitu, dalam menempuhi kehidupan dewasa ini, hanya beberapa peratus yang beruntung memperoleh kuantiti tidur seperti yang di sarankan. Kerja pejabat yang bertimbun, pengurusan rumah tangga dan sebagainya membuatkan golongan dewasa masa kini mempunyai masa tidur yang minimimum.

susah tidur malam

Walau apa pun cabarannya, kualiti tidur tidak sepatutnya dipandang remeh kerana ia secara tidak langsung menyumbang kepada kualiti hidup anda. Semoga tips-tips cara mengatasi susah tidur malam di atas dapat memperbaiki kualiti hidup anda!

Related Posts

About The Author

Add Comment